Cykeltjej
Svenska Cycling Plus
Cykeltjej

Test av landsvägscyklar för tjejer!

Jag är nere i mina gamla hemtrakter i smålandsskogarna några dagar och det visade sig vara precis rätt tidpunkt för att få chansen att hänga med som testcyklist av ett helt gäng med racerhojar. Självklart är man inte den som tackar nej till lite cykling trots att väderprognosen inte såg så lockande ut med blötsnö och nollgradigt…

Men ibland har man tur och det blev uppehåll och till och med ett par plusgrader idag på förmiddagen när jag mötte upp John, som också bloggar här på Cycling Plus, och hans trevliga sambo Catrin. Uppgiften var att testcykla fem olika damracers och ge ett omdöme om hur cyklarna kändes utifrån bland annat komfort, acceleration, växling & bromsning. John var ju uppenbarligen inte lämpad som cykeltestare i detta fall utan tog sig an rollen som sällskapscyklist, mekare och kaffekokare. Jag är vanligtvis inte den som får hjälp med vare sig pedalskruvande eller kaffe men naturligtvis så tackar man inte nej när sådan fin service erbjuds!

amira_sport_metwht-char-sil

Snart märkte vi dock att jag kanske inte heller var den bäst lämpade testpersonen då vissa av cyklarna hade en ramstorlek på 48 eller 50 cm, vilket inte riktigt är kompatibelt med mig som är nästan 180 cm lång och har en cykel i storlek 56 i vanliga fall! Det var ju bara att göra det bästa av situationen, det vill säga hissa upp sadelstolpen på max och lite till och sedan helt enkelt cykla så gott det gick! John & Catrin fick sig nog lite underhållning när dom såg mig trampa på mer eller mindre dubbelvikt och med kramp i lårmusklerna!

ZOOMSensium-600W

Hur som helst så gick det faktiskt att få en ganska bra uppfattning om cyklarna oavsett ramstorleken. Jag uppskattar cyklar som är kvicka, snabba i accelerationen och känns roliga att cykla på. Mina omdömen om testcyklarna varierade ganska ordentligt på den punkten kan jag säga!

YLC650__01_F

Sen så tror jag definitivt inte på att en cykel passar vilken tjej som helst bara för att den har en specifik geometri som ska vara anpassad för kvinnor. Vi är ju alla olika byggda så jag tror det handlar mer om att hitta en cykel som passar just din kropp oavsett om det är en dam- eller herrmodell. Om man jämför med kläder till exempel så händer det ofta att herrmodeller i byxor och tröjor passar mig som är lång och har raka höfter bättre än dammodellerna, och jag vet att det faktiskt kan vara tvärtom också, alltså att dammodellerna passar bättre för en del killar. Så tror jag att det kan vara med cyklar också.

1441803_2016_A_1_Silque_S_Compact

Däremot så är det ju positivt om det finns ett lika stort urval att välja mellan för alla cyklister oavsett längd och kroppsbyggnad, och där tror jag damspecifika racers kan bidra till att jämna ut utbudet eftersom det utbudet av cyklar med mindre ramstorlek och som är anpassade för människor med små händer och smalare axelbredd brukar vara betydligt sämre i butikerna.

2016_Envie_Advanced2

Vad mitt och de andra testcyklisternas samlade omdöme blev om de olika cyklarna får ni läsa i marsnumret av Svenska Cycling Plus! Jag är i alla fall mycket nöjd med att redan ha kört säsongens premiärpass på landsväg utomhus!

 

Caisa Sindt
Välkomna till Cykeltjej! Jag som skriver här heter Caisa, en 30-årig småländska som numera är bosatt på landet utanför Uppsala där jag pluggar till sjuksköterska. Upptäckte tjusningen med cykling för några år sedan när jag, som så många andra fick idén att trampa dom där 30 milen runt den där sjön... Trots fyra plusgrader och ösregn i 13 timmar så fastnade jag för cykling och sedan dess har jag spenderat en hel del tid på cykelsadeln både i skogen och längs landsvägarna. Jag cyklar först och främst av den enkla anledningen att det är så fantastiskt roligt - kombinationen av naturupplevelser och att träffa massa trevliga människor kryddat med lite mjölksyra och adrenalin är ganska svårslagen! Förutom allt från fikarundor till långlopp så skriver jag om diverse andra roliga grejer jag hittar på. Då och då händer det också att jag arrangerar gruppcykelrundor och annat kul, häng på nån gång vet jag!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Annons
Annons